RSS

Welcome readers :)

forget yesterday, live for today, tomorrow will take care of its self

Pages

27 December 2010

Kita Hanya Mampu Merancang , Tuhan Yang Menentukan :)

wassup wassup . *mood rock* yeah ! ha , nak story morry dengan you all ni . Baca tau jangan tak baca *sangat gedik* haha . Do i care ? okay , SERIUS ! Let's rocking !! 

Sebagai anak kepada bapa yang bergelar guru ni . Aku selalu berjalan time tengah cuticuti macam ni . Last 2 years laa , abah aku start join trip yang member beliau buat . Cikgu M . yess ! (secret!) You all know kan , cikgu punya cuti ni sama je cuti nya dengan pelajar-pelajar sekolah . So , ini amat seronok bagi aku sebagai anak kepada bapa yang bergelar guru . yehh ! BABY I LIKE IT !! *ohh , sangat bangga* So , kepada mereka-mereka yang bergelar guru diluar sana . Pekerjaan sebagai guru ni sangat mulia disamping dapat cuti yang banyak *ohh aku macam tak minat* 

Then , last two years kami sekeluarga ikot trip ke CAMERON HIGHLANDS . Just naik kereta masing-masing sebab banyak risiko kot kalau kitorang semua naik bas . Takde rase confident nak mendaki ke CH tu dengan menaiki bas . So , decision yang my abah and his friends buat just naik kereta . BEST ! First time datang sana , ingat sejuk dia just macam kat peti ais but it was not ! haha Noob nye aku . Best laa , dapat rasa makan stawbery and bermacam lagi berry kecuali blakberry . hee :) Trip tu tak silap aku , aku baru 14 . OH ! muda sebab tu noob . 
*cameroon* 
*pic google, YUMMY*

A few weeks later , keluar kat paper  ada excident dekat Cameron Highlands , sebuah bas dan (oh tak ingat) . Aku kaget ! Alhamdulilah , Allah permudahkan perjalanan pergi dan balik kami semua :')

Last years pulak kitorang pergi LANGKAWI ISLAND . yeahh ! Memang excited giler kentang punya la wa cakap der . First time pergi "ISLAND" kan , haha . Then , masing-masing buat muka terkejut kucing sambil memucatkan diri bila dengar abah cakap naik FERRY ! ok , ferry ! Semua dah dok terbayang dah macam mana ferry tu , nanti karam tak , lama ke kat dalam ferry tu and so on . Pelbagai soalan yang menerjah otak abah untuk berfikir . Hehe . Semua gelabah . 

Then , bila tiba masa nya tu . Masuk lah kami dalam ferry tu untuk pergi ke Pulau Langkawi yang telah disumpah oleh si Mahsuri yang cantik jelita tujuh keturunan . Dapat seat paling depan , suasana didalam tu agak sunyi sikit sebabb masing-masing tengah mengawal otak untuk seimbangkan diri dalam tu . Aku amek port tepi tingkap . Konon nak tengok view laa sepanjang perjalanan tu . Masa OTW tu , mula la bau yang tidak di ingini msuk ke rongga pernafasan ku . SHEETT ! bau minyak ! ohhh , sangat la menusuk dan macam nak termuntah . HAHA . Kuat sangat . Pening , soo aku pon senyap tanpa sepatah kata . Muka Pucat ! First time la katakan . So , masa nak balik semula tu dah ok sikit la . Takde pening2 da *bajet bagus* :)
*poyo nya aku*

After a few weeks kot , ta berapa ingat . Ada keluar dekat berita tentang ferry karam . YA ALLAH ! bersyukur sangat time tu bukan kami yang pergi *ALLAH MASIH SAYANG HAMBANYA* 

This year , kami pergi PANGKOR ISLAND pulak . Dari jeti Lumut tu nak ke Pangkor tak lah mengambil masa yang lama . About 20 to 30 minutes kot kalau tak silap . (tak kira pon) Sekali lagi naik FERRY , kali ni ferry dia punya service ok , aircond cukup kuat , ada movie ditayangkan means cerita , bau minyak takdak ! yehhh . Baru feelins sikit dok dalam ferry . Nak tengok pemandangan keliling laut pon takde masalah . kan kan ? Masa balik , my brother ajak pergi duduk kat luar . Then , pergi la usya suasana kat luar tu . OH ! bagi aku sangat tak best sebab sebab , bising ! bunyi engine laa . Angin dia memang ori punya . Kuat ! Malas aku nak dok luar , aku masuk dalam balik . Masa tu orang-orang dah start masuk untuk duduk . Aku concur 3 seat , which is untuk my abah and my bro (padahal nak letak barang) uhh , jahatnya awak !! Do i care ?! Kat dalam aircond memang tahap dewa punya sejuk . Orang sebela aku dah ambik shawl dia buat selimut . Aku ? ohh, redha je :(
*masa pergi*

*ni lah family yang selalu join*

After beberapa minggu dah balik ni , haa ! Terdengar lagi berita pasal ferry karam . Yang kali ni kat Pulau Sibu , Mersing , Johor . Kat johor tu , fuhhhh ! gentar . Nasib baik tak plan pergi situ . huhu . Ya Allah , banyak sungguh tragedi yang meragut nyawa terhadap penumpang ferry ni . 

*untuk keluarga yang ada relatives terlibat dalam kejadian ferry karam di Mersing ni , saya harap anda semua bersabar . Ini kerja tuhan . * 

***********************************************************************************
p/s : Alhamdulilah , Tuhan masih bagi peluang untuk kami menikmati keindahan ciptaanNYA :)

10 penilaian:

hans said...

hehehee
den bercuti doket umah jer

P/S : 5 Perkara Yang Aku Tak Suka Bila Terperangkap Gara - Gara Kesesakan Jalan Raya

Selikat Coklat Berbicara said...

@hans : alaaa , kalau anis skrg mcm umur2 hans pon msty stay rumah je . byk keje kan ? hehe .

JOM ! haha

Hellioz said...

lame gler xmakan stroberi
dayum...

Eazy Izzuddin said...

fuh...
tragedi cameron tu
huhu

btw lame gak x pi jalan2 cameron

Selikat Coklat Berbicara said...

@hellioz : hoho , tawu takpe . macam best je kalau duduk kat cameron tu . ohh ! heaven , haha .

Selikat Coklat Berbicara said...

@eazi izuddin : betulbetul . sentap beb . haha .

JOM ! nak ? AHAHA!

TunTeja said...

hahaha.bestnye jalan2 :)

Selikat Coklat Berbicara said...

@tunteja : hehe . time ni jer . Next year ta sure lg ade ke tak . hehe :)

Eazy Izzuddin said...

beshnyer bercuti2 xD

p/s : Entry Terakhir Kah? layans~

Selikat Coklat Berbicara said...

@eazy izuddin : huhu . tahun lepas2 je . tahun ni takda maknanya . hehe