RSS

Welcome readers :)

forget yesterday, live for today, tomorrow will take care of its self

Pages

20 December 2010

Apa itu PISANG ???

Pisang itu ialah sejenis buah-buahan tempatan *takkan binatang kot.. sinonim dengan binatang yang bernama MONKEY atau dalam bahasa kebangsaan kita MONYET :) 

Ia terdiri dari kumpulan deitary fibre atau serat . kata orang , kalau banyak makan pisang senang nak berak . yes! aku berterus terang .. -.- 

Pisang mempunyai tenaga atau energy yang tinggi , pisang seringkali menjadi makanan tambahan bagi pemain tennis . *sebab tu aku selalu nampak diorang makan pisang (nyum nyum ) bile time break :)
Pisang boleh menurunkan tekanan darah , mengelakkan constipation atau sembelit dan membantu pertumbuhan otot . *sape nak ade otot banyak , sila la makan pisang :D(kaum adam terutamanya ni )

Haa , info terkini yang baru aku tahu ialah kulit pisang boleh menghilangkan tanda gigitan nyamuk dengan menyapu kulit pisang tu dekat tempat kita kene gigit nyamuk . woo , nice . tak payah bazir duit aku beli vicks .. hehe

Cara aku makan pisang :

baru beli , besar.... nie kejap je lesap
copet satu !! hehe
aku akan belah pisang ni kepada TIGA BAHAGIAN :)
satu bahagian dah pendek , SEBAB DAH MAKAN *nyum nyum
nie lah cara dan gaya ku ... hehe . u'all aku rase ade jugak yang makan macam ni kan ?? hehe . makan satu satu part tu lagi masyuukk ! dapat feel ... heaven ;) then dapat lebih lama rasa keenakan pisang tu dari makan sekaligus . tak gitu ?? 

p/s : majulah buah buah tempatan untuk negara !! :P

10 penilaian:

Eazy Izzuddin said...

pisang sgt bagus n berkhasiat...
;)

muhamadsufian89 said...

selalu makan sekaligus camtu je...nanti nak try buat cara ni la..cam best je..hehe

Selikat Coklat Berbicara said...

@eazy izzuddin : yeahh :D jadikan lah amalan hidup seharian :) mari same same amalkan gaya hidup sihat :)

Selikat Coklat Berbicara said...

@muhammad sufian : hahh ,, try la try la . enak ! delicous orang puteh kate . hehe :)

muhamadsufian89 said...

owh delicious..ingatkan tasty.. :p

jiarm said...

bukn belh pisg jd 3 bahagian cm ue sunnh nabi ke, klu ta slh dulu de org bg tau aq, hehe

Selikat Coklat Berbicara said...

@muhammadsuffian : ahaaaiii , yeah ! itu la maksdnyer . kihkihkih . same je laa . awk advnce -.- hehe

Selikat Coklat Berbicara said...

@jiarm : memang pon :) lupe nak letak . thanks foe remind me ;)

SyahmiFikri said...

yeahh.. sedap2 kalu goreng.. tapi mentah tak best la., hahaa

Selikat Coklat Berbicara said...

@syahmifikri : ahaaa , pon sedap . kriuk kruik ! yummy ! HAHA XD